Zikavírust azonosítottak egy dán férfi szervezetében. A kórt kedden diagnosztizálták annál 20-as évei közepén járó férfinál, aki Mexikóban és Brazíliában járt, és hazatérése után lázra, valamint fejfájásra és izomfájdalomra panaszkodott – közölte szerdán az aarhusi egyetemi kórház.  Orvosai szerint állapota javul és hamarosan kiengedik a kórházból. Lars Ostergaard professzor azt mondta, hogy nem áll fenn a veszélye annak, hogy a betegség továbbterjed Dániában.

 

 

A dán férfin kívül a napokban három brit és tíz holland állampolgár szervezetében is kimutatták már a zikavírust, ők szintén jártak Latin-Amerikában. Az AP amerikai hírügynökség szerint Németországban, míg a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint Svédországban is regisztráltak már ilyen megbetegedést.

 

 hirdetes_300x300  
zika-virus
A vírus mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatnál. Kép: viconsortium.com

 

A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy rhesusmakákóban (rhesus macaque) azonosították 1947-ben, az első emberben pedig 1968-ban Nigériában.

 

 

A zikaláz az amerikai kontinensen 2014 februárjában ütötte fel először a fejét. Az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) által terjesztett vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatnál. Brazíliában október óta csaknem négyezer ilyen problémával szenvedő csecsemő jött világra. 2014-ben a mikrokefáliás újszülöttek száma nem érte el a másfél százat.

 

MTI

Nyitókép: AFP Photo

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!