Az Unió legfrisebb jelentése megállapította, hogy Görögország súlyosan elhanyagolta kötelezettségeit a schengeni határok védelmét illetően. A határellenőrzéseknél az illegális bevándorlók tényleges azonosítására és regisztrációjára nem kerül sor, az ujjnyomatokat nem viszik be szisztematikusan a rendszerbe.

 

Nem végzik el minden esetben sem az úti okmányok hitelességének ellenőrzését, sem az olyan alapvető biztonsági adatbázisokkal való összevetését, mint a Schengeni Információs Rendszer, az Interpol adatbázisai és a nemzeti nyilvántartások.

 

Görögország azzal védekezett a jelentés tartalma ellen, hogy az három hónappal korábban készült, mikor még valóban nem voltak a helyzet urai.

 

 hirdetes_810x300  

A Görögországot elmarasztaló jelentés hatással van az uniós belügyminiszterek találkozóján elhangzott javaslatra is, melynek értelmében a schengeni rendszert az EU-n belül két évre felfüggesztenék, ha tavaszig nem sikerül az EU-nak megoldást találnia a migránsválságra.

 

Lyukas a görög határ

 

Törökország felől Görögországon keresztül a tavalyi év folyamán 850 ezer migráns érkezett Európába, főképp Szíriából, Afganisztánból és Irakból. Az Európai Bizottság legutóbbi jelentése szerint a bevándorlók legalább 60 százaléka gazdasági migráns, nem pedig háborús menekült.

 

A görög migrációs miniszter szerint a hideg időjárás ellenére naponta 3000 illegális bevándorló lépi át a görög határt.

 

The Guardian, Napi.hu

Nyitókép: theguardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!