Andrej Hlinka temetésén 50 ezer ember vett részt 1938. augusztus 17-én. Sírja 2007 óta kegyhelynek számít, ám a koporsó üres a rózsahegyi mauzóleumban. Mégis hol fekszik a nemzeti hősként tisztelt szlovák katolikus pap?

 

Hlinka holttestét a halála után bebalzsamozták, később mauzóleumba helyezték. Az első szlovák Köztársaság alatt, egészen 1945-ig virágzott a személyi kultusza. 1945 februárjában azonban a testet az akkori belügyminiszter, Alexander Mach, valamint Ján Ferenčík rózsahegyi pap német katonák segítségével egy máig tisztázatlan helyre vitték. Legnagyobb valószínűséggel Pozsonyba helyezték el, de ez sem teljesen biztos információ.

 

Egyesek szerint a testet a szlovák titkosszolgálat (ŠtB) megsemmisítette. Vannak, akik azt állítják, a Vatikánba vitték, mások szerint a Szent Márton dóm katakombáiban feküdt, majd innen is eltűnt az 50-es években. Három papnak kellett volna biztonságos helyre szállítania a maradványokat. Egy mítosz szerint a mai napig hárman tudnak a test hollétéről.

 

 hirdetes_300x300  

Ha valaki meghal a triumvirátusból, a másik kettő egy újabb személyt avat be a titokba. Hlinka maradványainak hollétét csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha Szlovákia önálló állam lesz, keresztény beállítottságú kormánnyal és parlamenttel – állítja az ellentmondásos megítélésű Milan S. Ďurica történész. Szerinte Hlinka  valahol Pozsonyban fekszik, ám semmiképp sem olyan helyen, ahol könnyen rátalálhatnának azok, akik meggyalázhatnák vagy megsemmisíthetnék a testet.

 

(aktuality.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.