Brit kormányforrások szerint a London és Brüsszel kötött körvonalazódó megállapodás alapján az Európai Unió tagállamainak parlamentjei az eddigieknél szélesebb hatáskört kaphatnak az uniós szintű jogszabálytervezetek felülbírálására és akár megvétózására is.

 

Az ajánlás alapján ha az uniós országok 55 százalékának parlamentjei egységesen szembeszállnak egy EU-szintű törvénytervezettel, akkor ezt az Európai Bizottságnak – az unió javaslattevő-végrehajtó intézményének – figyelembe kell vennie, és módosítania kell, vagy vissza kell vonnia a javaslatot.

 

A brit kormány reformköveteléseinek egyik sarkalatos eleme, hogy ne Brüsszel, hanem a tagállamok parlamentjeinek döntéshozatali hatásköre bővüljön, és minél több területen a helyi szinteken meghozott döntések, jogszabályok váljanak irányadóvá.

 

 hirdetes_810x300  

Nagy-Britanniában 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagság jövőjéről, de London a referendum előtt át akarja alakítani viszonyrendszerét az Európai Unióval, és reformokat szeretne elérni a döntéshozatali, szabályozási mechanizmusokban.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!