Magasan az európai átlag felett teljesítünk, ami a két idegen nyelv oktatását illeti. A középiskolák több mint négyötödében két idegen nyelvet is tanulhatnak a diákok Szlovákiában, derült ki az Európai Bizottság felméréséből, ami az európai idegen nyelv oktatást vizsgálta. Az uniós átlag 59,9 százalék.

 

Egy idegen nyelvet a középsulis diákok 98 százaléka tanul. A felmérésből az is kiderült, hogy az EU-s oktatásban egyértelműen az angol nyelv dominál, amit az európai diákok 97,3 százaléka tanul.

 

Dániában, Svédországban, Spanyolországban, Olaszországban és Máltán minden diák számára kötelező az angol. Második legelterjedtebb nyelv a francia, amit az unón belül a diákok mintegy egyharmada tanul. További népszerű nyelvek az oktatásban a német (23,1 százalék) és a spanyol (13,1 százalék).

 

 hirdetes_300x300  

A franciát elsősorban Luxemburgban, Írországban és Belgiumban részesítik előnyben az oktatásban. Luxemburban a német minden kisdiák számára kötelező, de nagyon elterjedt Dániában, Lengyelországban és Szlovákiában is. A spanyol Franciaországban és Svédországban népszerű.

 

Luxemburgban a diákok 100 százaléka tanul két idegen nyelvet is, Finnországban és Olaszországban 98,4 százalék, Észtországban 96,3 százalék ez az arány. Ami a több idegen nyelvet illeti, a lista végén áll Magyaroszág, Írország és Ausztria, ahol a diákok kevesebb mint 10 százaléka tanul egynél több idegen nyelvet.

 

(TASR)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!