Ha most vasárnap tartanák Nagy-Britannia EU-s tagságáról a népszavazást, akkor a szavazók túlnyomó része a kilépés mellett tenné le a voksát-  derül ki a legutóbbi brit felmérésből.

 

Miközben David Camerin brit miniszterelnök sorra járja az EU tagállamait, hogy meggyőzze őket reformjavaslatainak szükségszerűségéről, a szigetországban 9 százalékpontos előnyre tettek szert az EU-ból való kilépés hívei. Az 1675 megkérdezett közül 45 százalék a kilépésre szavazna, 19 százalék pedig még nem döntött.

 

A közép-kelet-európai országokat azzal próbálja meggyőzni Cameron, hogy ha kevésbé éri meg a az vendégmunkásoknak Nagy-Britanniában munkát vállalni, a tehetséges emberek otthon maradnak.

 

 hirdetes_300x300  

Cameron és egyáltalán a britek álláspontja nem teljesen helytálló. Mint ahogy arrol a Körkép már korábban beszámolt, a 2004-ben és 2007-ben csatlakozott tagállamokból Nagy-Britanniába érkező vendégmunkások alapvetően többet fizetnek be az államkasszába, mint amit juttatásokként kivesznek onnan. Ez igaz a magyarokra és a szlovákokra is.

 

Egyelőre az is kérdés, hogy ha Nagy-Britannia lemond bevételei ezen részéről, miképp fogja majd pótolni. Igaz, ha a népszavazáson az euroszkeptikusok győzedelmeskednek, ez a továbbiakban a britek gondja.

 

Bloomberg.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!