Először a sajtón keresztül, majd levélben is felszólítja a Magyar Közösség Pártja (MKP) a márciusi parlamenti választásokon induló pártokat, hogy nyilvánítsanak véleményt a bezárással fenyegetett kisiskolák ügyéről, és támogassák a kialakult helyzetet előidéző közoktatási törvény hatályon kívül helyezését – adta hírül az MTI pénteken.

 

A felszólítás a felvidéki magyar párt pénteki sajtótájékoztatóján hangzott el Pozsonyban. A. Szabó László, az MKP oktatásügyi alelnöke elmondta, hogy a 2013 decemberében a közoktatási reform keretében jóváhagyott – idén szeptembertől hatályba lépő – jogszabály az oktatási intézmények finanszírozását minimális osztálylétszámhoz köti.

 

A törvény ezen rendelkezése aktuális adatok szerint 580 általános iskola, köztük 101 magyar oktatási nyelvű intézmény, vagyis az összes magyar iskola mintegy harmadának, működését lehetetleníti el. Ennyi azoknak az oktatási intézményeknek a száma, ahol a gyereklétszám várhatóan nem éri el a törvényben megszabott minimumot.

 

 hirdetes_300x300  

A jogszabályt elfogadása után is számtalan kritika érte, főként különböző magyar, de szlovák szervezetek részéről is. A szlovák kormány egyetlen eddigi engedménye az ügyben az volt, hogy a törvény hatályosságát egy évvel későbbre tolják ki, idén szeptemberig.

 

„Nem vonták vissza a halálos ítéletet, csak későbbre tolták a kivégzés időpontját” – jegyezte meg a módosítás kapcsán A. Szabó László a sajtótájékoztatón, hozzátéve: az elodázás, nem megoldás.

 

Az oktatási tárca szerint az iskolákat fenntartó önkormányzatok, amennyiben rendelkeznek a szükséges forrásokkal, többletfinanszírozással tovább működtethetik az intézményeket. Ezzel összefüggésben A. Szabó megköszönte, hogy a kialakult helyzet kapcsán a magyar kormány segítséget ígért a felvidéki magyar kisiskoláknak.

 

MTI

Nyitókép: mkp.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!