Egy Amerikában élő lengyel filozófussal, Anna-Teresa Tymienieckával folytatott bensőséges levelezést, a Lengyel Nemzeti Könyvtár éveken át rejtegette a leveleket.

 

 

A pápa és az asszony harminc éven át tartó levelezéséről a BBC írt egy most vetített dokumentumfilm kapcsán. A korábbi Karol Wojtyila néven krakkói érsek még 1973-ban alakított ki barátságot a filozófussal, egy könyv kapcsán, amit a későbbi egyházi vezető írt.

 

 hirdetes_810x300  
teresa
Anna-Teresa Tymieniecka. Kép: vs.hu

 

A kezdeti formális levelezés egyre bensőségesebbé vált. Többször találkoztak személyesen is, volt, hogy az érseki titkár jelenlétében. 1974-ben az érsek azt írta egy levelében, hogy többször visszaolvassa a leveleket, mert azok jelentőségteljesek és mélyen személyesek a számára.

 

papa2ň
Karol Wojtyla és Anna-Teresa Tymieniecka kempingeznek. Kép: vs.hu

 

Azt azonban a BBC is hangsúlyozza, hogy arra semmiféle bizonyíték vagy jelzés nincs a levelezésekben, hogy a pápa megszegte volna a cölibátust.

 

A portál több, korábban soha nem látott fényképet is lehoz, van, ahol együtt kempingeznek, de olyan is, ahol síelnek vagy épp túráznak.

 

Az egyik levélben az egykori pápa isteni ajéndéknak nevezi levelezőtársát.

 

spekulare
János Pál hogy az egyik legszemélyesebb tárgyát, az önmegtartóztatást jelképező skapuláréját ajándékozta a filozófusnőnek. Kép: vs.hu

 

A megszólaltatott szakértők szerint Tymieniecka kapcsolatuk elején szerelemes lehetett a pápába, aki erre azzal válaszolt, hogy az egyik legszemélyesebb tárgyát, az önmegtartóztatást jelképező skapuláréját ajándékozta neki.

 

 

A Vatikán később reagált a BBC cikkére és a dokumentumfilmre is, szerintük ennek az egésznek nagyobb a füstje, mint a lángja. Szerintük ismert tény volt, hogy a pápa barátságot ápol a nővel.

 

 

24.hu

Nyitókép: atv.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!