Az orosz vodka teljes exportja 40 százalékkal csökkent, ami a legrosszabb érték az elmúlt évtizedben. Minden kulcsfontosságú piac leszűkült az oroszok számára, legjelentősebb mégis az ukrán export csökkenése.

 

Az orosz Kommerszant napilap szerint 2015-ben mindössze 43,5 millió litert vittek ki külfoldre, ami 2005 óta a legalacsonyabb érték. Az összexport értéke  tavaly mindössze 111,9 millió amerikai dollárt tett ki, míg 2014-ben ez az érték elérte a 187,1 milliót.

 

Legjelentősebb azonban az ukrán export eltűnése, ahová mintegy 70 százalékkal kevesebb vodkát vittek ki. Pedig a Krím-félsziget 2014-es márciusi elfoglalása előtt Moszkva számára az ukrán volt az egyik legnagyobb piac. A Nagy- Britanniába irányuló export 59 százalékkal lett kevesebb, és Németországban és Lettországban is csökkent a kereslet. A Kommerszant által idézett szakértő szerint világosan látni, hogy a geopolitikai helyzet mennyire kihat a gazdaságra. A rossz politikai kapcsolatok végső soron a vásárlók szokásaira is kihatnak, ami megmutatkozik a kereslet csökkenésében.

 

 hirdetes_810x300  

(Trend)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!