Ma kezdődött a kétnapos EU-csúcs, amelynek központi témája az Egyesült Királyság maradása vagy távozása az EU-tagállamok közül. Míg a találkozó második napján, pénteken a migránsválságról lesz szó, és nem várhatóak új határozatok, addig csütörtökön az EU jövőjét alapvetően befolyásoló kérdések kerülnek terítékre.  

 

A mai tárgyalások középpontjában az EU és az Egyesült Királyság közti kapcsolatok lesznek. Nagy-Britanniában 2017-ben rendezik meg az EU-tagságról szóló népszavazást. David Cameron brit miniszterelnök az EU többi tagállamával egy 4 pontból álló reformcsomagot szeretne elfogadtatni, amely szerinte meggyőzi a szigetország lakosságát arról, hogy érdemes az Unión belül maradniuk.

 

Szuverenitás

 

 hirdetes_810x300  

Nagy-Britannia azt szeretné az EU-tól, ha rá nem vonatkozna az „unió elmélyítése” koncepció, és kijelentette, nem szándékozik további jogköröket Brüsszelnek átadni. Cameron javaslatában az áll, hogy a nemzetállamok kapjanak nagyobb vétójogot az uniós törvényhozás intézkedéseivel szemben.

 

Szociális juttatások a vendégmunkásoknak

 

London le akarja törni a külföldi munkaerő-bevándorlást, azt állítva, hogy a külföldi vendégmunkások (még ha azok az EU egy másik tagállamából származnak is) megterhelőek a többségi társadalom számára. Szociális juttatásokat egy nem brit állampolgár csupán 4 év után igényelhetne London javaslatai alapján, illetve családi pótlékot is kevesebbet kapnának a külföldiek.

 

Gazdasági befolyás

 

Nagy-Britaniia, pontosabban London a világ egyik legfontosabb pénzügyi és gazdasági központja. A britek úgy gondolják, hogy az EU elvárásai veszélyeztetik az egykor világnagyhatalom Egyesült Királyság érdekeit illetve pénzügyi pozícióját. Ez a logika nem új a briteknél, emiatt az érv miatt nem kellett bevezetniük az eurót sem (a brit hivatalos fizetőeszköz a font-sterling).

 

Versenyképesség

 

Bár London elismeri az európai közös piac nyújtotta előnyöket, a jelenleginél több intézkedést vár el az EU-tól a vállalkozások sikerességét illetően, elsősorban a piacra való belépés korlátainak csökkenése terén. Ez gyakorlatilag a brit cégek európai terjeszkedési feltételeinek megteremtését jelenti.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: telegraph.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!