Kijevben nacionalista tüntetők megtámadtak két orosz bankot. A zavargások a majdani forradalom legvéresebb napjának második évfordulóján történtek, szombaton. Két éve ezen a napon mesterlövészek a Janukovics-rezsim ellen tüntetők tömegébe lőttek, 50 ember halálát okozva.  

 

A véres eseményekre Kijevben különböző rendezvényeken tízezrek emlékeztek.

 

Petro Porosenko, ukrán elnök az egyik megemlékezésen ígéretet tett, hogy folytatni fogják a felelősök felkutatását és elítélését, és kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a jelenlegi Ukrajna a keleti konfliktusok elhúzódása és a súlyos gazdasági nehézségek ellenére „változik és halad” – adta hírül az AP hírügynökség.

 

 hirdetes_300x300  

Szombaton az évforduló alkalmából ukrán nacionalisták rátámadtak két orosz pénzintézet, az Alfa Bank és a nálunk is ismert Sberbank épületére. A huligánok kövekkel dobálták az ablakokat, megrongálták a bankok bútorait és berendezését, majd megtámadták a leggazdagabb ukrán oligarcha, Rinata Achmet holdingjának székhelyét.

 

A rendőrség nem avatkozott közbe. „Az orosz oligarchák tehetnek róla, hogy egyre nehezebb az élet Ukrajnában” – mondta az egyik, arcát eltakaró ukrán nacionalista.

 

TASR, AP

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!