A szíriai fegyvernyugvásra vonatkozó megállapodások betartására szólította fel az érintetteket Barack Obama amerikai elnök, David Cameron brit miniszterelnök, Francois Hollande francia államfő, és Angela Merkel német kancellár, akik kedden videokonferencián vitatták meg a szíriai helyzetet és az európai migrációs válságot.

 

 

 

A Fehér Ház közlése szerint a négy politikus üdvözölte az ellenségeskedések várható befejeződését Szíriában, és kiemelték a február 11-én a bajorországi Münchenben megkötött megállapodás fontosságát, arra szólítva valamennyi érintett felet, hogy hűségesen hajtsa végre az abban foglaltakat.
 

 

 hirdetes_810x300  

Megerősítették elkötelezettségüket a szíriai politikai átmenetet illetően, amely szerintük megteremti a tartós békességet és a legitim kormányzatot szír földön. Valamennyien rendkívül fontosnak mondták a civil lakosságot fenyegető bombázások azonnali beszüntetését.
 

 

Obama elnök megvitatta európai kollégáival azt is, hogy milyen lépések szükségesek a szíriai humanitárius válság könnyítésére. Szóba került az európai migránsválság, s Obama kiemelte a NATO egyeztető szerepét Görögország és Törökország között az Európát sújtó migránsválságban.
 

 

Francia hírforrások szerint a megbeszélésen szóba került az is, hogy nyomást kell gyakorolni Damaszkuszra és a szír vezetést támogatókra – nevezetesen Oroszországra – a bombázások azonnali befejezése érdekében. A Fehér Ház közleménye konkrétumokról nem tett említést.

 

 

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!