Szombaton életbe lépett a tűzszünet Szíriában. A közel-keleti ország nyugati és északi részének egészében elhallgattak a fegyverek. Oroszország szünetelteti a bombázásokat. Az ENSZ most látja a legnagyobb esélyt arra, hogy a 2011- óta tartó polgárháborút békével zárják le.

 

Az Oroszország és most már az Egyesült Államok által elfogadott elnök, Bassár el-Asszad katonái és az arab tavasz forradalmaiból visszamaradt kormányellenes felkelők a jelek szerint betartják a fegyvernyugvást.

 

Ez esélyt adhat a háború befejezéséhez, amely eddig 250 ezer (egyes források szerint 470 ezer) halálos áldozattal, közel 2 millió sebesülttel járt, és elűzött 11 millió embert otthonából, közülük több millióan Törökországon keresztül szeretnének Európába jutni.

 

 hirdetes_300x300  

A mostani fegyvernyugvás a diplomáciai kibontakozása azoknak a fejleményeknek, amelyek az utóbbi hetekben jellemezték a szír polgárháborút. Oroszország nyílt beavatkozása, valamint Irán és a Hezbollah segítsége a kormányerők oldalán ugyanis eldönteni látszik a háború kimenetelét, ezért a Nyugat a hidegháborús helyzet ellenére igyekszik rendezni az erőviszonyokat. A szír háború befejezése nélkül ugyanis kevés az esély az Iszlám Állam legyőzésére.

 

Reuters.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!