Frissítve: 12.46 A hétvége eseményei után a kialakult körülményekre való tekintettel az MKP delegációja nem vesz részt a Most-Híddal való mai találkozón. Szigeti László, az MKP megbízott elnöke ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy mivel az MKP értékrendje számára elfogadhatatlan az SNS-szel való közös kormányzás gondolata,  az MKP elhalasztja a mai találkozót a Most-Híd képviselőivel.

 

A párt ugyanakkor a felvidéki magyarok érdekében tudatosítja, hogy szükség van a két párt közti kommunikációra. Szigeti hozzátette, az MKP a találkozót a kormány megalakulása utáni időszakra halasztaná.

 

Ahogy arról a Körkép.sk korábban beszámolt, ma került volna sor az MKP és a Most-Híd közti, választások utáni találkozóra. Az egyeztetést a Most-Híd kezdeményezte. A téma a választások után kialakult helyzet, valamint a következő, megyei választások előtti lehetséges közös fellépés lett volna.

 

 hirdetes_300x300  
Kép: MKP

 

Bugár Béláék és a Sieť ma 13:00-kor folytatják a koalíciós tárgyalásokat Robert Ficoval.

 

Múlt pénteken a Most-Híd meghívása után, és annak elfogadását követően az MKP az alábbi négy pontos alapelveket küldte el Bugár Béláéknak, jelezve, hogy komolyan gondolja a tárgyalásokat:

 

Az MKP javaslata a Most-Híddal való együttműködés alapelveire

 

1. A 2016. március 5-én megtartott parlamenti választás eredménye alapján mindkét párt megállapítja, szorosabb együttműködésre van szükség, amely a magyar választópolgárok nagyobb részvételét és erősebb magyar parlamenti képviseletet eredményezne a választáson.
2. A felek kijelentik, hogy mindkét párt továbbra is önállóan, függetlenül dönt belső ügyeit illetően, különös tekintettel a személyi kérdésekre.
3. Mindkét párt megerősíti korábbi álláspontját, miszerint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elfogadhatatlan kormánykoalíciós partnernek, beleértve egy olyan kormány külső támogatását is, amelynek az SNS része.
4. A felek szorgalmazzák a tárgyalások további folytatását.

 

Mivel a harmadik pontban foglaltak miatt a hétfői találkozó tárgytalanná vált, az MKP egy későbbi időpontra halasztotta el a találkozót, leghamarább a kormánykoalíciós tárgyalások utánra.

 

Szigeti újságírói kérdésre jelezte, hogy nem fenyeget a Most-Híd és az MKP egyesülése, ám el tudja képzelni, hogy az MKP visszavegye soraiba azokat az egykori tagjait, akik a Most-Híd megalakulása után kiváltak a pártból.

A jelenlegi választói hangulat arra enged következtetni, hogy egy esetleges Smer – SNS – Most-Híd – Sieť koalíció esetén Bugár Béla követői közül többen is kiválnának a pártból.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!