Miközben alakulgat a harmadik Fico kormány, és szétosztották a miniszteri posztokat, egyelőre nem nagyon foglalkozik senki azokkal a kihívásokkal, amelyekkel meg kell küzdenie a minisztereknek. Íme, néhány példa:

 

Gazdasági Minisztérium – energiaárak szabályozása – a gazdasági szakértők szerint a szlovák energiapiacra ráfér némi liberalizmus, és nem zárták ki annak szükségességét sem, hogy provatizálni kéne az Gázművek és a Villamosművek tulajdonjogának egy részét. Akár igazuk, akár nem, valamiféle szabályozó mechanizmusra szükség van, hogy az állam ne tudja kénye-kedve szerint emelni az energiaárakat.

 

További nagy kihívás a gazdasági tárcának a vállalkozói környezet javítása lesz. Mivel dolgozó lakosság majdnem két harmadát a kis- és középvállalkozások foglalkoztatják, az ő terheik enyhítése a munkanélküliség szempontjából sem elhanyagolható. A terhek enyhítése nem feltétlenül csak adókönnyítést jelent, hiszen egy sor adminisztratív terhet jelentő előírásnak nincs gyakorlati szerepe – ezeket a feleslegesnek tartott bürokratikus nehézségektől a vállalkozók inkább megszabadulnának, mint az adóterhektől.

 

 hirdetes_300x300  

Munkaügyi Minisztérium – magas munkanélküliség a romák között – az örök probléma, a munkanélküliség, amely a roma lakosság körében rendkívüli méreteket öltött, ráadásul (nem csak a romáknál, de általában is) nőtt a tartós munkanélküliek száma. Ennek megoldása szorosan összefügg a nyugdíjrendszer stabilizálásával is: kevesebb dolgozónak kell egyre több nyugdíjas korút eltartnaia.

 

Közlekedésügyi minisztérium – R2, R3, R4 és R7 – nincs arra garancia, hogy ezek a gyorsforgalmi utak tényleg megépíthetők belátható időn belül. De mivel szerepelnek a kormánykoalíció prioritásai között, feszültség forrásává válhatnak. Szakértők szerint újra kéne gondolni ezek létjogosultságát, legalább meg kéne vizsgálni gyakorlati hasznukat.

 

Csak informatíve érdemes megjegyezni: egyelőre senki sem kapkod az egészségügyi miniszteri posztért…

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!