A Nemzetpolitikai Kutatóintézet szerint megfelelő, korszerű országos programmal, a politikából – és a  Most-Hídból – kiábrándultak sikeres megszólításával lehet remény a felvidéki magyarság politikai képviseletének megerősítésére. A kutatóintézet elemzésében mindehhez azt jelölte meg szükséges feltételként, hogy a jövőbeli magyar-magyar együttműködés minél szélesebb körű legyen.

 

Kitértek a Híd kormányzati szerepvállalására is, ezzel összefüggésben rossz előjelnek tartják, hogy a magyar szempontból fontos oktatási tárcát az SNS kapta meg. Nem tudni, hogy tárgyalások tárgyát képezte-e, mindenestre tény, hogy a 2012-ben 14 év után megszüntetett kisebbségekért és emberi jogokért felelős miniszterelnök-helyettesi poszt helyreállítására nem került sor.

 

Bugár a szlovákjait már elvesztette

 

 hirdetes_810x300  

Mint írták, a feltételezhetően számos liberális irányultságú szlovák választóját Bugár Béla pártja már a Ficóval folytatandó tárgyalások bejelentésének hírére elveszítette, a magyar szavazók pedig nem fogadják el, hogy olyan pártra szavaztak, mely hajlandó koalícióra lépni azzal a nemzeti párttal, mely a 90-es évektől több ciklus során is az állam ellenségeinek tekintette a magyarokat.

 

Önmagában a Híd esetleges meggyengülése nem eredményezi majd a magyar választók „visszatalálását” az MKP-hoz, amit jól mutatnak a 2012-es és a 2016-os választási eredmények is – állapították meg.

 

Rögzítették: az MKP-ban Berényi József elnök lemondását követően tisztújítás lesz, az új vezetésnek a párt politikáját is új alapokra kell helyeznie. A már megkezdett fiatalításnak, közösségépítésnek folytatódnia kell, intenzívebb együttműködést szükséges kialakítania a parlamenti ellenzék elfogadhatóbb pártjaival (SaS, OLANO-NOVA), hatékonyabban kell reagálnia nem csupán a felvidéki magyar közösséget érintő eseményekre, hanem az ország mindennapjait befolyásoló fejleményekre is – olvasható az elemzésben.

 

MTI

Nyitókép: felvidek.ma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!