Frissítve: 14:02 – A ciprusi külügy tweetelte, hogy őrizetbe vették az éltérítőt. A ciprusi televízió közlése szerint a férfi feltartott kézzel hagyta el a repülőt. Előzőleg a még a gépen maradt hét túsz is kiszabadult. (via: 24.hu)

 

 

13:03 – Időközben kiderült, hogy a média által feltételezett gépeltérítő, akit Ibráhim Samaha alexandriai professzorként azonosítottak, valóban a gépen volt, mint utas, viszont őt is elengedte a fogvatartó a többi utassal együtt, azóta már a BBC-nek is nyilatkozott:

 

„Meglepődtünk, amikor a személyzet elkérte az útlevelünket, hiszen ez szokatlan egy belföldi járaton. Egy idő után rádöbbentünk, hogy a gép egyre magasabbra emelkedik. Aztán megtudtuk, hogy Ciprus felé tartunk. A személyzet először azt mondta, hogy valami baj van a géppel, és csak később tudtuk meg, hogy a gépet eltérítették.”

 

 hirdetes_810x300  

A ciprusi külügyminisztérium szerint a valódi elkövető Szeif Eldin Musztafa, egyiptomi állampolgár. Továbbra is 7 embert tart túszul, és még mindig nem biztos, hogy valóban valódi bombafenyegetésről van szó. A CYBC ciprusi hírügynökség szerint a fogvatartó a legújabb információk szerint az Egyiptomban fogvatartott nők szabadonengedését követeli. (via: DenníkN)

 

A gépeltérítő a személyzet tagjait és négy külföldi utast kivéve mindenkit elengedett.

 

Valószínűleg személyes okok állnak a gépeltérítés hátterében. A helyi sajtó szerint Cipruson él a géprabló volt felesége, ő pedig így szeretne menedékjogot kapni az országban.  (via: DenníkN)

 

„Nem terrorista, hanem idióta. A terroristák őrültek, de nem hülyék. Ez a srác hülye,” idézi a Guardian egyiptomi külügyminisztériumi forrását, aki szerint a gépeltérítő tisztán személyes indíttatásból cselekedett, tette volt feleségével és saját maga menekültkérelmével kapcsolatos. (via: DenníkN)

 

Az EgyptAir légitársaság Alexandriából Kairóba közlekedő belföldi járata 55 utassal és ötfős személyzettel a fedélzetén Alexandriából tartott Kairóba, amikor eltérítették.

 

A Kairóba tartó gép alig egy órával felszállás után leszállt Larnaca repülőterén, a gépeltérítők követelésére. A repülőteret lezárták. A vészhelyzetről elsőként Omar Gamal pilóta adott hírt, hozzá lépett oda az egyik robbanóövvel felszerelt utas, és arra kényszerítette, hogy vigye Ciprusra a gépet.

 

A gép Ciprus Larnaca repterén landolt. A hatóságok attól tartanak, hogy bomba is lehet a gépen. A gépeltérítőt közben azonosították, Ibrahim Szamahának hívják és egyiptomi származású. Az egyiptomi sajtó úgy tudja, hogy egy fegyveres gépeltérítő van a fedélzeten.

 

 

A férfival, aki időközben több utast elengedett, jelenleg is tárgyalnak.

 

A videón az utasok távozása látható:

 

 

Cipruson válságstábot állítottak fel a rendkívüli helyzet kezelésére.

 

A lárnakai repülőtérre közlekedő gépeket egy másik ciprusi légikikötőbe irányítják át.

 

 

MTI, TASR, Origo, HVG, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!