Európai képviseleti irodát nyitott Prágában a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd milícia, amely Szíriában aktív résztvevője az iszlám terrorszervezetek elleni harcnak. A képviselet megnyitását Prága nem támogatta.

 

Prágában vasárnap késő este kiadott közleményében az YPG közli, hogy képviselete megnyitásának célja politikai, polgári és humanitárius segélyt szerezni Csehországban az iszlám terrorizmus elleni harchoz.

 

„Nem véletlenül választottuk a Cseh Köztársaságot. Az önök történelmében párhuzamokat látunk a demokráciáért, az emberi jogokért és a szabadságért vívott saját harcunkkal. Legyen az az Osztrák-Magyar Monarchia keretében a nemzeti önrendelkezésért vívott harc, a prágai tavasz vagy az 1989-es bársonyos forradalom” – jelentette ki Szeruan Hasszán, az YPG Európa társaság elnöke.

 

 hirdetes_300x300  

A cseh külügyminisztérium közölte, hogy Prága nem ismeri el a „szíriai Kurdisztánt” mint független és autonóm államalakulatot, a nemzetközi jog alanyát. „Ennek következtében nem ismerünk el semmiféle politikai képviseletét sem” – reagált a cseh külügyminisztérium honlapján a kurdok prágai irodájának megnyitására.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!