Április 1-től hatályba lépett Marek Maďarič, korábbi kulturális miniszter új törvénye, amely szerint több szlovák zene játszására kötelezik a szlovákiai rádióállomásokat.

 

A kvóták bevezetése ellen már 16 rádióállomás kért kivélt, mivel az előírás nagyban befolyásolhatja hallgatottságukat. Ezzel ellentétben az idősebb szlovák zenészek értékelik a minisztérium döntését, sőt, maguk szorgalmazták a gyakoribb szlovák zenék játszását a rádiókban.

 

Az új törvény szerint a kereskedelmi rádióállomásoknak legalább 20% sugárzási időt kell elkülöníteniük tisztán a szlovák zene számára. Ez a szám 2017-től legalább 25%-ra emelkedik. A közszolgálati rádiók esetében 30%, 2017-től pedig 35% sugárzási időt ír elő. A sugárzott szlovák dalok legalább 20 százalékának az újdonságok közé kell tartoznia.

 

 hirdetes_810x300  

A rádióállomások igyekeznek kikerülni a törvényt

 

A DenníkN írása szerint az Expres kereskedelmi rádió és az állami Rádio Slovensko is betartja áprilistól a kvótákat, azonban a kereskedelmi rádióállomások esetében megfigyelhető, hogy igyekeznek kikerülni az új törvényt.

 

Expres
A szlovák zene aránya a leghallgatottabb kereskedelmi rádióban. Grafikon: DenníkN

 

Amíg a Rádio Slovensko lényegében folyamatosan, egész nap játszotta a szlovák slágereket, addig az Expres, aki egyébként a kvóták bevezetése ellen is tiltakozott, igyekezett a leghallgatottabb időszakokban elkerülni a szlovák dalokat, és a megszokott zenéket játszotta.

 

Az Expres rádió főműsoridőben – ami a rádiók esetében reggel 6 és 10 óra között van – csak egy szlovák zenét játszott le óránként, a szlovák zenék mennyisége rohamosan este 9 óra után nőtt.

 

Április 4-én, hétfőn, például 48 szlovák dalt játszott le az Expres, ennek felét este 9 és éjfél között adta le. Hasonlóképpen a Fun rádió is, aki múlt hét péntekrn este 9 órától csakis szlovák zenéket játszott.

 

Az idősebb szlovák zenészek elégedettek

 

Már az eddigi adatokból is világos, hogy a kvóták leginkább az ismert szlovák zenekarokra lesznek pozitív hatással, mivel a leghallgatottabb rádióállomásokon is játsszák majd őket.

 

Szlovák rádió
A szlovák zene aránya a közszolgálati rádióban. Grafikon: DenníkN

 

A kvóták bevezetése óta az Express tízes listájára került a Desmod, Lina Mayer és a Nocadeň. Elégedett lehet azonban Jožo Ráž is, aki a kvótákról szóló törvény egyik legnagyobb támogatója volt, ugyanis ezáltal az Elán slágerei is a legtöbbet játszott számok közé kerültek.

 

A kisebb szlovák zenekarok továbbra sem kapnak terek

 

A törvény néhány napos alkalmazása is megmutatta, hogy a kevésbé ismert szlovák dalok heéyzete így sem oldódik meg, a leghallgatottabb rádióállomások ugyanis kizárólag a már befutott szlovák zenekarokat és énekeseket részesítik előnyben.

 

A rádióállomások továbbra is próbálkoznak kivételt szerezni a Frekvenciatanácsnál (Rada pre vysielanie a retransmisiu), amit eddig 16 rádióállomás igényelt, köztük a magyar nyelvű Pátria rádió is. A tanács április 12-én hozza meg döntését.
DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!