Az ukrán pilótanő, Nagyia Szavcsenko „száraz” éhségsztrájkba kezdett – sem táplálékot, sem ivóvizet nem vesz magához – miután a jogerősé vált ítélet szerint 22 év szabadságvesztésre ítélték.

 

Két újságíró meggyilkolásával vádolják

 

Szavcsenkot Moszkva azzal vádolta meg, hogy köze van két, Luhanszk megyében aknatűzben meghalt orosz tévés halálához 2014 júniusában. Az oroszok szerint ő adta meg bajtársainak a tévések tartózkodási helyének koordinátáit. Továbbá békés polgári lakosok meggyilkolásának kísérletében, és Oroszország határának illegális átlépésében is bűnösnek találták Savchenkot.

 

 hirdetes_300x300  

A 34 éves Szavcsenko tagadja, hogy ő vezette volna azt a tüzérséget, amely végzett a két orosz újságíróval. A védelem szerint Szavcsenko már néhány órával azelőtt fogságba került, hogy a két újságíróval aknatűz végzett volna.

 

A pilóta továbbra is tartja magát ahhoz, hogy politikailag motivált ügyről van szó, ő pedig szimbólummá vált. Egy olyan szimbólummá, ami Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képességét jelképezi.

 

Tiltakozások Szavcsenko bebörtönzése ellen

 

Szavcsenko szabadon engedéséhez aláírásgyűjtés indult. A Nobel-díjas Svitlana Aleksievics nyílt levélben sürgette az európai vezetőket a mielőbbi cselekvésre.

 

Savchenko_ehsegsztrajk
Savchenko .Kép: euromaidanpress.com

 

Az ukrán külügyminisztérium is felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el a „jogellenes”  bírósági határozatot és gyakoroljon nagyobb nyomást Moszkvára. „Az ítélet vitathatatlanul bizonyítja, hogy Oroszországban nincs értelme igazságot keresni.

 

Ha Oroszország politikai érdekei úgy kívánják, nem törődik a nemzetközi jog alapvető előírásaival és alapelveivel, figyelmen kívül hagyja az emberi jogokat, saját törvényeit és az elemi erkölcsi normákat” – szögezte le Kijev.

 

MNO/MTI/DennikN

Nyitókép: newsweek.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!