A Törökországban tartózkodó szíriai menekültek kevesebb mint 0,1 százaléka vállal munkát. Összesen 2000 szír menekült kért és kapott Törökországban munkavállalási engedélyt a 2,7 millióból.

 

Egy januártól életbe léptetett törvény azt írja elő, hogy a munkavállalási engedély kiváltásához a migránsnak szüksége van érvényes munkaszerződésre jövőbeli munkáltatójától. Ez a munkáltatókat hozza helyzetbe, akik egyes szervezetek szerint visszaélhetnek vele, és minimálbéres foglalkoztatásra kényszeríthetik a menekülteket.

 

A török minimálbér 1300 török líra (kb. 403 euró), amit a menekültek keveselnek. A 80 milliós országban tartózkodó 2,7 milliós szír migráns jobban örülne, ha a törökök által kapott bért kapnák. „Most 1200 lírát (372 euró) keresek azért a munkáért, amiért egy török 2200 lírát kap (682 euró).” – panaszkodta egy szír menekült az újságíróknak.

 

 hirdetes_300x300  

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) üdvözölte és előrelépésnek nevezte a török jogszabályt, ami bár nem biztosítja mindenki számára a munkához való jogot, de legalább lehetőséget nyújt a törvényes munkavállalásra.

 

Azonban a valós viszonyok ennél árnyaltabbak. A szír menekülteket feketén foglalkoztató vállalatok növekvő száma elsősorban a török lakosság munkaviszonyait rontja, és a menekültek egy része még török viszonylatokban is alulképzett.

 

Ráadásul nem tudni, meddig húzódik el a szíriai konfliktus, ami Törökország számára azt jelenti, hogy az ott állást kapó migránsok egy jelentős része biztosan nem tér majd haza a háború után sem. És végül: Európa megkezdte a migránsok visszaszállítását Görögországból Törökországba, ami tovább növelheti a török munkapiacra nehezedő nyomást.

 

Törökországban jelenleg magas a terrorfenyegetettség, állandóak a harcok a kurdokkal, egyáltalán nem demokratikus az állami berendezkedés és a sajtószabadság sem jellemző (nemrég egy ellenzéki napilap székházát foglalták el a kormányerők, mert az Erdogan török elnököt bírálni merték írásaikban). Épprn emiatt Törökországnak nem érdeke olyan intézkedések bevezetése, amivel segítenék a szírek munkavállalását és integrációját.

 

 

Theguardian.com, Körkép.sk

Nyitókép: AFP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!