A hagyományos nyomtatott sajtó sok pénzt költ információszerzésére, amit vásárlói és hirdetői által szeretne viszontlátni. Ennek a modellnek tett keresztbe néhány éve a web, pontosabban a weben nagy sebességgel terjedő, ingyenesen elérhető információáradat.

 

A minőségi sajtó esetében érthető a frusztráció: az újság eladások drámaian zuhantak, a hirdetési bevételek csökkentek, a kiadóvállalatok így több dolgozójuktól voltak kénytelenek megválni.

 

Az internetes oldalaknak is kell a pénzforrás

 

 hirdetes_810x300  

A sajtó hagyományos működési módját – vagyis, hogy az olvasó megveszi az újságot, a hirdetők pedig a felületekért fizetnek, amiből fedezhetőek az információ előállításának, és az olvasóhoz való eljuttatásának a költségei – az internet számos oldalról támadja.

 

Azonban nem csak a nyomtatott sajtónak apadtak ki pénzforrásai. Néhány éve a weboldalak szolgáltatói is a fizetett tartalom bevezetéséhez folyamodtak. Rájöttek ugyanis, hogy ha minőségi, gyors, igényes tartalmat szeretnének előállítani, akkor meg kell fizetni azokat, akik ezt elő tudják teremteni.

 

Mi a helyzet Szlovákiában?

 

Szlovákiában a nyomtatott sajtó egyelőre nem tűnt el teljesen, de több szerkesztőség is nagy hangsúlyt fektet a webfelület bővítésére, ami a fizettet tartalom bevezetésével járt. A jelenség megfigyelhető a fontosabb szlovák napilapoknál, mint a SME, Hospodárske Noviny, vagy a DenníkN.

 

A legnagyobb szlovák kiadó a Ringier Axel Springer továbbra is igyekszik elkerülni a fizetett tartalom bevezetését. Ha be is vezetik egyszer, azt biztosan a komolyabb tartalommal rendelkező Aktuality.sk oldallal kezdik majd, és nem a bulvárhírekkel teli Čas.sk-val – mondta Milan Dubec, a Ringier Axel Springer vezérigazgatója.

 

A külföldi piac kedvez a fizetett bulvárnak, a szlovák azonban nem

 

A külföldi bulvároldalakért is fizetni kell, ami a német Bild esetében  sikeresnek bizonyult. A Bild és a szlovák Čas között azonban annyi a különbség, hogy a Bild szerkesztőségében nyolcszor több ember dolgozik. Ráadásul Németország sokkal nagyobb piacot kínál, mint Szlovákia, és több az érdekes hír is – mondta Dubec.

 

A vezérigazgató szerint bulvároldalak esetében csak akkor lehet sikeres a fizetett tartalom bevezetése, ha legalább  5-10 egyedi hír kerül fel naponta az oldalra, melyet a konkurens oldalaknak legalább egy óráig nem tudnak átvenni.

 

Van, akinek sikerült

 

Pozitív visszajelzésként lehet értékelni, hogy a szlovák SME és DenníkN ugyancsak fizetett tartalmat vezetett be, ami nem tántorította el az olvasókat, sőt. „Úgy gondolom, hogy 4 eurót havonta talán mindenki hajlandó  kifizetni Szlovákiában, ha információkkal szolgálunk nekik, és szórakoztatjuk őket” – mondta Dubec.
medialne.etrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!