Japánban a helyi idő szerinti szombat hajnali, 7,4-es erősségű földrengésben a legutolsó hírek alapján legalább 25-en meghaltak és 1500-an megsebesültek, az eddigi jelentések szerint 80 ember rekedt a törmelékek között. Az erős földmozgást további 230 kisebb utórengés követte.

 

Több helyen gázszivárgást jelentettek, bár robbanásról nem érkezett hír. Az egyetemi tornatermeket, közösségi épületeket átmenetileg szálláshellyé alakították a fedél nélkül maradt emberek számára.

 

Ideiglenes elszállásolt emberek egy négycsillagos hotel folyosóján. Forrás: Reuters.com
Ideiglenes elszállásolt emberek egy négycsillagos hotel folyosóján. Forrás: Reuters.com

 

A földrengés okozta károkhoz nagyban hozzájárult a csapadékos időjárás is, amely földcsuszamlásokat okozott és okozhat még, ezért a mentőalakulatok nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy a veszélyeztetett helyszínekről minél többeket mentsenek ki, ezért a hatóságok 20 ezer embert küldenek a mentési munkálatok támogatására a következő 24 órában.

 hirdetes_300x300  

 

170 ezer háztartás maradt áram nélkül, 385 ezer háztartás pedig vízn nélkül. A vasúti közlekedés szünetel.

 

The aftermath of a landslide and destroyed houses caused by an earthquake are seen in Minamiaso town, Kumamoto prefecture, southern Japan, in this photo taken by Kyodo April 16, 2016. Mandatory credit REUTERS/Kyodo
A földcsuszamlások még mindig emberi életeket veszélyeztetnek. 20 ezer katonát vezényelnek a térségbe, hogy elkerüljék a további halálos áldozatokat. Forrás: Reuters.com

 

A rengés epicentruma mindössze 10 kilométerre volt Kumamoto városától, ahol a televíziós felvételek szerint a kár tetemes: több ezer háztartás maradt áram nélkül, hidak dőltek össze, óriási lyukak keletkeztek a földben. A város repülőterét lezárták.

 

A damaged building caused by an earthquake is seen in Kumamoto, southern Japan, in this photo taken by Kyodo April 16, 2016. Mandatory credit REUTERS/Kyodo
Kjodo városa is nagy károkat szenvedett el. Forrás: Reuters.com

 

A város 400 éves kastélya, amely eddig több bombázást és tűzvészt is túlélt, most súlyosan megrongálódott. A rengés miatt kihirdetett cunami-riadót már visszavonták, és a hatóságok szerint az érintett területen működő három atomerőműben sem észleltek meghibásodást.

 

Romon gate (bottom R), designated as a nationally important cultural property, and other buildings damaged by an earthquake are seen at Aso Shrine in Aso, Kumamoto prefecture, southern Japan, in this photo taken by Kyodo April 16, 2016.  REUTERS/Kyodo
Forrás: Reuters.com

 

A Sony Corp., a Toyota és Nissan gyáraiban is károkat okozott a rengés

 

A japán központi bank vezetője, Haruhiko Kuroda szerint egyelőre nem lehet megbecsülni a károk nagyságát, sem azt, hogy milyen gazdasági hatásai lesznek a földrengésnek.

 

Az elektronikai óriáscég, a Sony Corp. üzemét, amely az Apple-nek gyárt képérzékelőket okostelefonokba, zárva tartják a kárfelmérés végéig.

 

A Toyota három üzeme is leállította gyártását, bár – állítólag – nem keletkezett kár a gyárakban. A Nissan Fukuoka-i gyárának termelése szintén szünetel.

 

_89244563_japankumamoto464
Forrás: Independent.co.uk

 

japan-rescue_theguardian_com
Forrás: Theguardian.com

 

_89263015_45ecd651-4028-428f-a1fb-6070283188f0_bbc
Forrás: BBC.com

 

Reuters.com

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!