Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szerdán telefonon értekezett Petro Porosenko ukrán elnökkel. Biztosította ukrán partnerét arról, hogy az Európai Unió továbbra is megbízható partnere lesz Ukrajnának. Juncker kifejezte abbéli meggyőződését, hogy az ukránok hamarosan korlátozás nélkül élvezhetik a vízummentesség minden előnyét.

 

Beszéltek továbbá az egyre rosszabb biztonsági helyzetről is a háború sújtotta Donbasban. Az EB elnöke kiemelte, hogy az EU továbbra is védelmébe veszi Ukrajna területi egységét és szuverenitását.

 

Ezzel kapcsolatban Juncker hangsúlyozta, hogy az oroszellenes szankciók mindaddig érvényben maradnak, amíg Moszkva nem teljesíti a minszki megállapodásokat.

 

 hirdetes_810x300  

Nem csak Moszkva szegi meg a megállapodást

 

Juncker kijelentései azonban némileg pontatlanok, ugyanis jelen helyzetben nem csak Moszkva szegi meg a Minszki megállapodást, hanem Ukrajna is, aki a tavaly év eleji béketárgyaláson arra vállalt kötelezettséget, hogy autonómiát biztosít Ukrajna orosz többségű területeinek. Ezt azóta sem sikerült betartania. Alkotmánymódosításra lett volna szükség hozzá, amihez Porosenkonak nem volt meg a kellő politikai többség.

 

Oroszország az ukrajnai orosz többségű területek autonómiájával akarja megakadályozni Ukrajna NATO-ba való felvételét és EU-s tagságát.

 

Folyamatoban a vízumkényszer eltörlése

 

Az EB egyébként már benyújtotta az Ukrajnával szembeni vízumkényszer eltörléséről szóló javaslatát az Európa Tanácshoz.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép:  Newsweek.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!