Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos szerint a nehézségek ellenére még az év vége előtt létrejöhet a szabadkereskedelmi megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Államok között (TTIP).

 

A svéd EU-biztos az uniós tagországok külügyminisztereinek pénteki tanácskozása előtt kijelentette: „a lehető legkeményebben dolgozunk rajta, hogy megkössük (a szerződést)”. Hozzátette, az egyezség tartalma fontosabb, mint az, hogy gyorsan tető alá hozzák a megállapodást.

 

Leszögezte, hogy a szabadkereskedelmi övezetről szóló szerződést csak akkor fogják megkötni, ha az mindkét fél számára előnyös, és megfelel az Európai Unió értékeinek és érdekeinek egyaránt.

 

 hirdetes_810x300  

Cecilia Malmström sajtótájékoztatója alatt mintegy száz aktivista tüntetett az egyezmény ellen a tanácsülésnek otthont adó brüsszeli épület előtt.

 

A megkötendő megállapodás, a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Paktum (Transatlantic Trade and Investment Pact) nem csupán a már ma is viszonylag alacsony vámkorlátok lebontásáról szól a tervek szerint, hanem az áruk és szolgáltatások előállítására, illetve forgalmazására vonatkozó európai és amerikai szabályozás összehangolásáról is.

 

A 2013 júliusában megkezdett tárgyalások egyelőre nem hoztak áttörést, aminek fő oka az, hogy az európai politikai közvélemény egy része aggodalommal tekint a tervezett ügyletre, attól tart, hogy az megnyitja majd az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok – környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló – érdekeinek európai érvényesítése előtt.

 

A felek szeretnének még az idén, Barack Obama amerikai elnök mandátumának lejárta előtt megállapodásra jutni, szakértők szerint azonban erre kevés az esély.

 

MTI

Nyitókép: stop-ttip.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!