Törökország meggátolja a művelt és magasabb végzettséggel rendelkező menekültek Európába utazását. Törökország az EU-török migránscsere-program keretében fogad vissza illegális bevándorlókat Európa területéről, majd menekültként regisztrált migránsokat küldd Európába. Ez lenne az alaphelyzet, amiben Angela Merkel és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök márciusban megegyeztek.

 

A Der Spiegel információi szerint azonban Törökország akadályozza a munkaerőpiac számára értékesebb magasabb végzettséggel és szakképzettséggel rendelkező migránsok kiutazását. Helyettük olyan menekülteket küld Európába, akik valamilyen egészségügyi problémával küszködnek, vagy alacsony esetleg semmilyen végzettséggel nem rendelkeznek.

 

Az EU természetesen tiltakozik a menekültek „válogatása” ellen, hiszen a nyugat-európai országok számára is fiatalabb, dolgozni akaró bevándorlókra lenne szüksége.

 

 hirdetes_300x300  

A törökök elsősorban orvosokat, főiskolai végzettségűeket, mérnököket és gépészeket marasztal saját határain belül. Ankara a napokban jelezte is az ENSZ menekültügyi főbiztosának, hogy az EU-török paktum keretében nem fogja Európába küldeni a főiskolai diplomával rendelkező menekülteket.

 

HNonline.sk

Nyitókép: USnews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!