Az EU külügyminisztereinek tanácsa hétfőn úgy döntött, támogatni fogják az ENSZ-háttérrel működő líbiai kormányt, hogy az rendbe hozza haditengerészetét és felvegye a harcot a területén működő embercsempészekkel.

 

A támogatás részleteit még nem dolgozták ki, de Federica Mogherini az EU külpolitikai vezetője szerint a következő napokban elkészülnek vele.

 

Líbia kulcsfontosságú kiindulóhely a Szaharától délre fekvő országokból Európába igyekvő migránsok számára. Őket az embercsempészek rosszul felszerelt, gyenge hajókra rakják fel és küldik nem egyszer halálba.

 

 hirdetes_810x300  

A migránsáradat az egykori líbiai diktátor, Moammer Kadhafi 2011-es legyőzése és megölése után erősödött fel. Az országban nincs erős kormányzás, Líbia őrlődik a polgárháború és az Iszlám Állam között. Az olasz partokat elérő migránsokat sokszor az országban uralkodó káosz miatt nem küldik vissza.

 

Líbia korábban Olaszország gyarmata volt. Róma nemrég bejelentette, hogy hajlandó  5000 embert küldeni az országba, hogy helyreállítsák a rendet. Németország és Franciaország azonban minden intézkedést az ENSZ Biztonsági Tanácsától és a NATO döntésétől tenne függővé.

 

Reuters.com, Körkép.sk

Nyitókép: dailymail.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!