A kormány mai ülésén elfogadta Miroslav Lajčák külügyminiszter ENSZ főtitkári jelölését. A pozícióra az íratlan szabályok szerint Kelet-Európa adhat jelöltet. Robert Fico a külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány egyhangúlag támogatja Lajčák jelölését a főtitkári posztra.

 

A kormányfő kiemelte, hogy a külügyminiszternek valós és gyakorlati esélye van a tisztség elnyerésére. Ezután röviden felvázolta Lajčák karrierjének főbb állomásait. A diplomata 31 évesen vált Szlovákia legfiatalabb nagykövetévé (Gabon), ezután Jugoszláviában teljesített szolgálatot. Részt vett a montenegrói függetlenedési népszavazás előkészítésében, mint EU-megbízott.

 

Albániában és Macedóniában is dolgozott diplomataként, közvetített a macedón-ukrán konfliktusok során.  EBSZ és EU különmegbízottként is tevékenykedett. 2009-ben lett először Szlovákia külügyminisztere.

 

 hirdetes_300x300  

A jelenlegi ENSZ főtitkár, a dél-koreai Banki-mun év végén tölti ki hivatali idejét, vagyis Miroslav Lajčák siker esetén jövő év januárjától (az EU elnökség átadása után) négy éven keresztül láthatná el az ENSZ főtitkári feladatait.

 

Szlovákia ilyen komoly tisztségért még nem indult

 

Miroslav Lajčák elmondta, hogy első körben júniusban egy meghallgatáson kell résztvennie az ENSZ előtt New Yorkban.

 

„Köszönöm a bizalmat és a jelölést erre a komoly tisztségre. Alázattal és felelősséggel vállalom fel. ENSZ-főtitkárt nem választanak minden évben, de amennyiben Kelet-Európa szakmailag rátermett jelöltet állít, van esély a sikerre,”

 

mondta a sajtótájékoztatón a külügyminiszter, hozzátéve, hogy jelenleg a soros EU-elnökség élvez elsőbbséget nála.

 

Versenytársból akad bőven, csak ebből a régióból hét jelöltet állítottak. Egyes nyugati diplomaták szerint a kelet-európai országoknak közös jelöltet kellene állítaniuk a siker érdekében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!