Friss hírek

Dúl az Obama transznemű mosdói elleni háború Amerikában

Barack Obama amerikai elnök rendelete azt írja elő, hogy az emberek a választott nemük szerinti mosdókba mehessenek be. Több állam lázad ez ellen, és vannak, amelyek a transzneműek jogait korlátozó lépéseket tettek.

 

Tizenegy amerikai szövetségi állam panaszt nyújtott be szerdán Barack Obama kormányzatának május elején hozott rendelete ellen, amely szerint az állami iskoláknak és közintézményeknek kötelezően lehetővé kell tenniük, hogy a nemüket megváltoztató amerikaiak ne a születésükkor bejegyzett nemük szerinti mosdót használhassák, hanem a választott nemük szerintit.

 

A transzneműek “szabad” vécéhasználata

 

Az elnöki direktíva a transzneműek “szabad” vécéhasználatát akarja hatalmi döntéssel bevezettetni szerte az Egyesült Államokban, a nem engedelmeskedő állami iskolákat pedig a támogatás megvonásával tervezi szankcionálni.

 

A tizenegy szövetségi állam kormányzója “társadalmi kísérletnek” minősítette az elnök politikáját, és bejelentette, hogy hivatalosan tiltakozik ellene.

 

“Mindenképpen megküzdünk ezzel, ha kell, a legfelsőbb bíróságig is elmegyünk”

 

– nyilatkozott szerdán Ken Paxton, a texasi igazságügyi tárca vezetője. Texas republikánus kormányzója, Gregg Abbott pedig úgy fogalmazott, hogy

 

“az Obama-kormányzat lábbal tiporja az Egyesült Államok alkotmányát”.

 

Texas a kormányzat ellen

 

A kormányzati döntés ellen protestáló államok élén éppen Texas áll, de a nagy déli államhoz csatlakozott Alabama, Georgia, Louisiana, Oklahoma, Tennessee, Utah, Nyugat-Virginia és Wisconsin, valamint Arizona oktatási tárcája és az északkeleti Maine állam kormányzója.

 

Több szövetségi állam egyébként nemrégiben olyan törvényeket léptetett életbe, amelyek korlátozzák a transzneműek jogait.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: vilaglato.info

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket