Az ENSZ menekültügyi főbizottsága (UNHCR) hétfőn jelentősen korrigálta prognózisát az idén Görörörszágon át érkező menekültek számát illetően.

 

A szervezet januárban még úgy vélekedett, hogy az idei évben akár 1 millió menekült is érkezhet az országon keresztül Európába. A mostani információk alapján ezt a számot 248 ezerre módosították, számolt be a Reuters.

 

Ebben már benne foglaltatik az a 156 ezer menekült is, akik eddig érkeztek. Tehát az UNHCR becslése szerint idén még 92 ezer menekült érkezése várható.

 

 hirdetes_810x300  

Az előrejelzésekben történt jelentős változás oka az UNHCR szerint, az úgynevezett balkáni útvonal februári lezárása és a márciusi, Törökörszággal kötött EU megállapodás.

 

Az ENSZ figyelmeztetett arra, hogy a menekültek az útvonalak lezárása ellenére is be akarnak jutni Európába, ezért gyakrabban fogják kihasználni az embercsempészek szolgáltatásait.

 

Az UNHCR nem adott ki semmilyen éves előrejelzést a másik jelentős migránsútvonallal kapcsolatban, mely Líbiából, a Földközi-tengeren át, Olaszországba vezet. Idén ezt az útvonalat már 50 ezer migráns vette igénybe, akik közük 2400 nem élte túl az utat.

 

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint nincs bizonyíték arra, hogy a migránsok egy bizonyos útvonal lezárása után egy másik útvonalon próbálkoznának.

 

A Földközi-tengeren keresztül főleg afriakai migránsok, míg Görögországon keresztül főleg szírek, afgánok és irakiak érkeznek.

 

forrás: aktuality.sk

nyitókép: REUTERS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!