A külföldi sajtó is felfigyelt a szlovákiai belpolitikai csatározásokra. A mérvadó francia Le Monde napilap úgy fogalmazott:

 

„Brexit utáni teendők és kompromisszum-tárgyalások a migrációs válságról. A szlovák miniszterelnök feladatai adottak, a szociáldemokrata Robert Fico július elsejével átvette az Európai Unió elnökségét. Most azonban az otthoni problémákat kell megoldania.”

 

A francia napilap Szlovákiát olyan országként jellemzi, amely függetlensége elnyerése óta több tucat korrupciós botrányt élt át, és bár ezekről gyakran lehetett olvasni a sajtóban, senki sem került börtönbe.

 

„Ezúttal azonban az ellenzék eltökélte, hogy kihasználja azt a rivaldafényt, ami a hat hónapig tartó elnökség idején rendelkezésökre áll. Az utcákon akciókat szervez, és hívására emberek ezrei válaszolnak. Haragjuk tárgy egy karizmatikus és matador megjelenésű miniszter személyében Robert Kaliňák.”

 

 hirdetes_810x300  

A lap kitért Fico áfacsalási érintettségére és lakására.

 

A Reuters  mérvadó nemzetközi hírügynökség is hasonló szellemben írt Robert  Kaliňákról: „Szlovákiaiak ezrei követelik Kaliňák lemondását egy vállalkozóval folytatott ügyletei miatt, akinek vállalkozásai után adócsalás ügyében nyomoznak”.

 

A Reuters megpróbálta felvenni a kapcsolatot Bašternákkal is, de sikertelenül:

 

„Vállalatai nem tüntetik fel a telefonszámaikat, ő maga pedig nem reagált az e-mailes megkeresésre. Hasonlóképp a szlovák sajtóban sem nyilatkozott az őt érintő nyomozásról”

 

HNonline.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!