Az IÁ extrémistáinak álma az elképzelt kalifátusról széthullóban van, így egyre gyakrabban támadnak meg civileket a Közel-Keleten és Európában.

 

Az Iszlám Állam extrémista szervezete az elmúlt 18 hónapban a szíriai és iraki területeinek körülbelül a negyedrészét elveszítette. Az amerikai székhelyű IHS globális stratégiai elemző és kockázatértékelő csoport szerint az IÁ-nak nemcsak területveszteségi problémái vannak, hanem a bevételei is drasztikus csökkenésnek indultak.

 

Sorozatos visszavonulás

 

 hirdetes_300x300  

A dzsihadistáknak Észak-Szíriában a kurd erők miatt kell visszavonulniuk, míg Szíria középső részéről a damaszkuszi erők szorítják ki őket. Emellett Irakban az IÁ hátrányos pozícióban került a Bagdadtól nyugatra és északra elterülő övezetben is.

 

„A katonai vereséggel együtt ez befolyásolja a csoport belső összetartozását, amin 2016 januárjától egyre inkább tükröződik a szökések számának megnövekedése” nyilatkozta az IHS elemzője Ludovico Carlino.

 

Mivel az IÁ extrémistáinak álma az elképzelt kalifátusról széthullóban van, így egyre gyakrabban támadnak meg civileket a Közel-Keleten és Európában. Ez az irányvonal pedig az elkövetkezendő hónapokban vélhetően egyre nagyobb intenzitással fog nőni.

 

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: hetek.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!