Cameron, aki 2010 májusa óta állt a brit kormány élén, szerda este felesége és három gyermeke kíséretében kereste fel a londoni Buckingham-palotában II. Erzsébet királynőt, hogy felajánlja lemondását.

 

A palota szóvivője a hozzávetőleg félórás audiencia után bejelentette, hogy az uralkodó elfogadta David Cameron lemondását.

 

Cameron június 24-én, a brit EU-tagságról rendezett népszavazás másnapján közölte, hogy távozik, miután a választók többsége a kilépésre voksolt. A brit kormány hivatalos álláspontja az volt, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.

 

 hirdetes_300x300  

Néhány perccel Cameron lemondása után megérkezett a Buckingham-palotába a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetője, Theresa May eddigi belügyminiszter, akinek miniszterelnöki kinevezését maga Cameron javasolta a királynőnek.

 

David Cameron a 2010-es parlamenti választások után költözött be a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciára, és ott 2256 napot töltött.

 

 

A második brit női kormányfő

 

Theresa May az uralkodó tizenharmadik miniszterelnöke – az első Sir Winston Churchill volt -, egyben ő Nagy-Britannia második női kormányfője a három éve elhunyt Margaret Thatcher után.

 

A Konzervatív Párt alsóházi frakciója nagy többséggel választotta Theresa Mayt a párt új vezetőjévé, és ennek alapján javasolta Cameron a királynőnek, hogy Mayt bízza meg az új brit kormány megalakításával.

 

A palota szóvivője szerda este bejelentette, hogy az uralkodó felkérte a kormányalakításra Theresa Mayt, aki elfogadta a megbízatást.

 

 

160713-theresa-may-0323_e47e21b5d0aaebb07b6284182b9ea8e0.nbcnews-ux-2880-1000
Theresa May a második brit női miniszterelnök, forrás: nbcnews.com

 

 

A cél az Egyesült Királyság uniójának fenntartása

 

Az új brit miniszterelnök, a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencia előtt tett rövid nyilatkozatában kijelentette: nem mindenki tudja, de a kormánypártot teljes nevén Konzervatív és Unionista Pártnak hívják. „Az Unionista szó az Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország közötti kincset érő köteléket jelenti” – fogalmazott Theresa May.

 

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök nem sokkal korábban a BBC televíziónak kijelentette, hogy mivel a skótok többsége a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a bennmaradásra voksolt, az új brit kormányfőnek nincs felhatalmazása arra, hogy Skóciát is kivezesse az Európai Unióból.

 

A referendumon országos átlagban a többség a kilépésre szavazott, és Sturgeon azóta több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ebben a helyzetben ismét napirendre került Skócia függetlenné válásának kérdése.

 

 

MTI

Nyitókép: amny.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!