Érdekes elemzést közölt Marián Leško neves hazai újságíró és publicista a Smer közelmúltban tapasztalt hanyatlásáról. Leško párhuzamot vont a HZDS és a Smer felemelkedése és bukásának körülményei között.

 

„Feltételezhetjük, hogy amin keresztülment a HZDS, előrejelzei, mi fog történni a Smerrel“, írja a publicista. Kijelentését azzal támasztja alá, hogy a két párt szavazóbázisa nem csak hasonlít, hanem sok tekintetben átfedi egymást, a pártok célja nagyon nagyon hasonlóak, és a pártvezérek között is sok a hasonlóság.

 

Leško kiemelte a mečiari rablóprivatizáció és a Smer holdudvara által gyakorolt nyerészkedés közti hasonlóságot, illetve azt, hogy a választók mindkét esetben sokáig tűrték a visszaéléseket. „Bebizonyosodott azonban, hogy semmi sem tart örökké, és azok az emberek, is maguktól elhagyták Mečiart, akik egyébként közömbösen viseltettek a Mečiar-ellenes érvekkel szemben“, írja Leško.

 

 hirdetes_810x300  

A Smerrel kapcsolatban a publicista megjegyzi:

 

„Sok szlovákiai politikai pártnak sikerült a kormányhatalomban szerzett részesedését vállalati vagy pártprofitra váltania, de közülük csak egy hozott létre egy olyan rendszert, aminek köszönhetően politikai befolyását még azelőtt „piacra bocsáthatta”, hogy megszerezte volna a hatalmat.“

 

Arra hívja fel ugyanakkor a figyelmeztet, hogy a

„márciusi választási eredmények azt mutatták, hogy a Smer számára is eljött a töréspont, amire Mečiar esetében 2002-ben került sor. Gyakorlatilag kizárt, hogy az R. Fico pártjától elpártolók visszatérjenek hozzá.“

 

Leško azonban úgy véli, hogy a Smer hanyatlása lassabb lesz, mint amilyen a HZDS-e volt, mert míg a HZDS választóinak volt kihez átpártolniuk (Ficohoz), addog a Smer szavazóinak (egyelőre) nincs. Számításba jöhet az SNS, de egyelőre Andrej Dankonak még nincs meg az a potenciálja, mint ami volt Robert Ficonak Mečiar ellenében.

 

eTrend.sk, Körkép.sk

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!