A katolikus egyházfő az egykori koncentrációs táborban azokkal a lengyel katolikusokkal találkozott, akik a második világháború alatt életüket kockáztatták azért, hogy megmentsék zsidó bajtársaikat.

 

Ferenc pápa ma az Osvienčim városához közeli Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborba látogatott el, ahol a náci németek egykor több mint egymillió zsidót végeztek ki. Elődeivel – II. János Pállal és XVI. Benedekkel – ellentétben Ferenc pápa nem mondott nyilvános beszédet.

 

Túlélőkkel is találkozott

 

 hirdetes_810x300  

Az egyházfő először az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) feliratú auschwitzi kapun haladt át.

 

Ezt követően a pápamobillal körbejárta az egykori megsemmisítő tábor barakkjait és találkozott a túlélőkkel, akikkel kezet fogott és arcon csókolta őket.

 

Ezután a halál falánál, ahol a nácik egykor a foglyaikat kivégezték, a szentatya gyertyát gyújtott. Később abban a halál cellájában mondott el egy imát, ahol egykor a lengyel származású ferences szerzetes, Maximilián Kolbe életét áldozta egy sorstársáért.

 

Emlékkönyvi felirat

 

A továbbiakban a pápa Birkenauba tette tiszteletét, ahol a túlélőknek egy piros dobozkába csomagolt ajándékkal kedveskedett.

 

A szentatya látogatását a koncentrációs táborokba a csendes megemlékezés jellemezte, az egyedüli nyilvános üzenetnek az emlékkönyvben hagyott: „Uram, könyörülj az emberiség felett. Uram, bocsás meg ekkora vétket“ beírás számított.

 

TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!