A Kereszténydemokrata-mozgalom (KDH) a párt alapszabályában tiltaná meg a szlovák állambiztonsági hivatal (ŠtB) korábbi tagjainak tagfelvételét. Azokat sem venné fel soraiba, akik együttműködtek az ŠtB-vel, a népi milíciával, vagy kommunista illetve fasiszta ideológiájú párt tagjai voltak.

 

A KDH elnöke, Alojz Hlina szerint ha ez a javaslat átmegy, akkor a KDH lesz az első párt Szlovákiában, illetve egyike lesz az elsőknek Európában, akik kizárják soraik közül azokat, akik aktívan támogattak olyan ideológiákat, amelyek embereket gyilkoltak meg.

 

Nem egyedi az elképzelés. Az egykori ŠtB-seket az SaS sem veszi fel sorai közé, és egy sor elvárást támaszt: nem lehetnek kapcsolatban „problémás” személyekkel, csak büntetlen előéletű lehet, nem lehet tartozása a Szociális Biztosító, az Adóhivatal vagy az egészségbiztosítók felé.

 

 hirdetes_300x300  

Az SaS esete mégis azért érdekes, mert a szigorú szabályok ellenére az ő rostája sem működött tökéletesen. Az idei parlamenti választások alkalmával a liberálisok választási listájának 140. helyén Michal Albert is indult, aki korábban az ĽSNS vezérének, Marián Kotleba besztercebányai megyeelnöknek  dolgozott.

 

Teraz.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!