Az előző Fico-kormány egészségügyi minisztere, Viliam Čislák újra a Penta befektetőcsoportnak dolgozik. Július elsejétől a Penta érdekeltségébe tartozó ProCare klinika-hálózat vezérigazgatójának tanácsadója – érdesült a Korzár napilap.

 

Čislák már közvetlenül a miniszteri pozíció beöltése előtt is a befektetőcsoportnak dolgozott, akkor egészségügyi ellátásért felelős menedzserként a Svet zdravia néven működő regionális kórház-hálózatban.

 

Miroslav Beblavý frakción kívüli parlamenti képviselő arra gyanakszik, hogy a volt miniszter megsérti az összeférhetetlenség elvét azzal, hogy a Pro Care-ben dolgozik.

 

 hirdetes_810x300  

2015 szeptemberében ugyanis Čislák, akkor még miniszterként a ProCare egyik leányvállalatával 461 ezer eurós támogatási szerződést írt alá egy CT-berendezés megvételével kapcsolatban. Beblavý a közérdek védelméről szóló törvényre hivatkozva azt állítja, hogy a közhivatalnokok távozásuk után egy évig nem dolgozhatnak olyan személynek (vagy jogi személynek), akit a távozásuk előtti két évben támogatásban részesítettek. Amennyiben ezt a paragrafust megszegik, legalább a minimálbér 10-szeresével bírságolhatók meg, ami most minimum 4050 eurót jelentene.

 

Čislák minisztersége idején változott az orvosoknál fizetendő illetékekről szóló törvény, ami befolyásolta a ProCare kórházait is. A módosításnak köszönhetően sokan nem tudják, hogy miért kérhetnek az orvosok illetéket és miért nem. A szabály megszegéséért a ProCare 2000 eurós bírságot kapott az egészségügyi minisztériumtól.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!