Az Európai Unió tagállamai készek a jövőben mindent megtenni annak érdekében, hogy vissza tudják szorítani a növekvő radikalizmust és szélsőségességet – olvasható egyebek között abban a közös nyilatkozatban, amelyet az EU igazságügyi miniszterei fogadtak el kedden Pozsonyban.

 

A Növekszik a radikalizmus az EU-ban elnevezésű kétnapos konferenciát az önkényuralmi diktatúrák európai emléknapja alkalmából rendezték meg a szlovák fővárosban. Völner Pál az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: a résztvevők arról cseréltek eszmét, hogyan lehetne egységes társadalmi választ adni a felmerült problémák kezelésére és megoldására.

 

Európa keleti és nyugati fele másként viszonyul a bevándorláshoz

 

 hirdetes_300x300  

Felhívta a figyelmet arra, hogy például a migrációt is másképpen kezeli Európa keleti és nyugati fele. Míg Kelet-Európa a migrációs problémát a bevándorlásnak a schengeni határokon való megállításával kezelné, a nyugatiak másképpen állnak hozzá, ami annak következménye, hogy ott már ma is két-három generációs migráció után nagy muszlim tömegek élnek.

 

A tanácskozás fő célja az volt – mondta Lucia Žitnanská igazságügy-miniszter újságíróknak – hogy nyílt vita kezdődjön a radikalizmus erősödéséről Európában, és tapasztalatcsere jöjjön létre arról, hogyan lehetne a leghatékonyabban kezelni ezt a jelenséget.

 

„A mai Európa gondját nem csak a gazdasági és a biztonsági helyzet jelenti, hanem az is, hogy a lakosság egy része hajlik a rendszeridegen és szélsőséges   megnyilvánulások támogatására”

 

– mutatott rá Žitnanská.

 

Navracsics: tegyük vonzóvá a demokráciát a fiatalok számára

 

„Míg az igazságügyi minisztereknek jogi eszközök állnak a rendelkezésükre, az oktatás megelőzheti a jövőbeni problémák kialakulását. Az oktatást úgy kell megszervezni, hogy vonzóvá tegye a demokráciát a fiatalok számára is”

 

– fogalmazott Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa, aki szintén részt vett a tanácskozáson.

 

MTI
kép: felvidek.ma

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!