Bekérette a román külügyminisztérium Hans Klemm amerikai nagykövetet, miután a diplomatáról olyan fotó jelent meg a román médiában, amelyen egy ajándékba kapott székely zászlót tart Kovászna megyei elöljárókkal közösen – tudatta szerdán a Digi 24 hírtelevízió.

 

A fotót Antal Árpád, Sepsiszentgyörgyi polgármestere osztotta meg Facebook-oldalán. A kísérőszövegből kiderül, hogy a zászlót ajándékba adták Hans Klemmnek, és a kép annak a keddi találkozónak a végén készült, amelyen a polgármester, Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnökkel és Kató Béla erdélyi református püspökkel közösen a kisebbségi jogok alkalmazásáról tájékoztatták a diplomatát.

 

 

 hirdetes_300x300  

A bukaresti külügyminisztérium egy szerdán kiadott közleményében elismeri: az Egyesült Államok nagykövetének munkaköri leírásába tartozik, hogy helyhatóságokkal konzultálva személyesen tájékozódjék a fogadó ország realitásairól.

 

„Az ilyen látogatások egyik előfeltétele a létező érzékenységek ismerete és figyelembe vétele. Ezt az álláspontunkat amerikai partnereinkkel is tudattuk a bukaresti nagykövetséggel folytatott megbeszélés keretében” – olvasható a román külügyi közleményben.

 

A székely zászló évek óta viták tárgya

 

A kép megjelenése nagy vihart kavart a romániai közvéleményben, több újság és politikus is foglalkozott a témával. A fotót közlő Hotnews.ro jobboldali hírportál megjegyzi, hogy a székely zászló használata a térség egyik kényes problémája. “A fénykép a parlamenti választások előkampányában került nyilvánosságra, a kampányban pedig várhatóan a nacionalizmus lesz az egyik legfontosabb vitatéma” – idézte a Maszol a román portált. A Hotnews hivatalos magyarázatot kért az amerikai nagykövetségtől Klemm gesztusára.

 

ans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete a hét elején meglátogatta Románia két magyar többségű megyéjét, Hargita és Kovászna megyét. A Maszol szerint a helyi vezetők társaságában tartott hétfői, csíkszerdai sajtóértekezletén a diplomata kerülte, hogy véleményt nyilvánítson a kényes témákról. A székely zászlóra vonatkozó kérdésre a nagykövet a konkrét és igazságos törvényes keret megszabását sürgette.

 

A székely zászló több éve viták tárgya, a kormány helyi képviselői, a prefektusok számtalan esetben perrel vagy pénzbüntetéssel kényszerítették a polgármesteri hivatalokat, hogy eltávolítsák a jelképet nemcsak az önkormányzati épületekről, hanem bármilyen közterületről.

 

forrás: MTI, 24.hu, nol.hu
borítókép: kronika.ro

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!