Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) az Alkotmánybíróságnál támadná meg a parlament összeférhetetlenségi bizottságának döntését a rá bírság miatt. Az ellenzéki pártelnököt 12 ezer euróra büntette meg a bizottság, mert 2013-ban későn függesztette fel vállalkozói engedélyét.

 

Képviselő ugyanis nem végezhet vállalkozói tevékenységet, a bizottság azonban talált 21 napot, amikor mandátummal és vállalkozói engedéllyel is rendelkezett – amit tilt a törvény. A esetért hat havi fizetésétől szabadítanák meg  Matovičot, aki azonban kettős mérce miatt kifogásolja a büntetés nagyságát.

 

„A büntetésről szóló bizottsági döntést még mindig nem kaptam meg, de ha megbírságolnak, biztosan fellebbezek az alkotmánybíróságnál. Kiforgatott dolog, hogy formálisan néhány napig nyilvántartott vállalkozói engedély miatt, bár [ez idő alatt] nem folytattam vállalkozói tevékenységet, hat havi fizetés értékében rónak ki bírságot. De közben a jogász képviselőknek lehet kft-jük, lehetnek ügyvezetők és vállalkozhatnak. Számukra a törvény ezt megengedi. Ez nem igazságos, a jogászokat előnyben részesítik a többi vállalkozóval szemben. Egyenlőnek kellene lennünk a törvény előtt”

 

mondta az ellenzéki politikus.

 hirdetes_300x300  

 

A bírság kirovását egy kivételével (a szintén OĽaNO-NOVA-s Oto Žarnay tartózkodott) minden bizottsági tag támogatta.

 

A bizottság tagjai maguk is elismerik, hogy a 12 ezer eurós büntetés valóban túl kemény egy adminisztratív hibáért, de, mint mondják, nem tehetnek semmit, a törvény ilyen, és tiszteletben kell tartani.

 

Teraz.sk

Nyitókép: hlavnespravy.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!