Andrej Danko (SNS) házelnök szerint Szlovákia törte meg a jeget az uniós házelnökök csúcstalálkozóján, mégsem született semmilyen hivatalos határozat vagy nyilatkozat az általa hangoztatott „áttörésről”. Az SNS elnöke ugyanakkor azt kifogásolta, hogy Orbán Viktor, magyar kormányfő épp a házelnöki csúcs napján látogatott Szlovákiába, hogy találkozzon szlovák kollégájával. 

 

Andrej Danko vasárnap a TA3 V politike (A politikában) című vitaműsorában azt mondta, hogy az uniós házelnökök csúcstalálkozóján komoly tárgyalások folytak a nemzeti és európai politikát illetően, és hatalmas áttörés született.

 

Danko a csúcstalálkozót sikeresnek értékelte.

 

 hirdetes_300x300  

„Meghallgattuk az észt parlament elnökének álláspontját, akinek meggyőződése, hogy a Brexit Európa utolsó kudarcai közé tartozik”

 

Danko szerint a külföldi diplomaták szemében Pozsony törte ,eg a jeget, hozzátéve, hogy jövő áprilisban újabb házelnöki találkozóra kerül sor, ahol már nyilatkozat is elfogadásra kerül (ekkor már nem Szlovákia tölti be az EU soros elnökségét).

 

A szlovák házelnök átvéve Robert Fico rekorikáját azt hangoztatta, hogy szorosabb egység alakult ki a tagállamok között

 

„(…) Végre történik valami, végre Európa kezd felébredni”

 

Danko szerint a csúcstalálkozó egyik jelentősége, hogy „végre a saját kezünkbe vesszük a felelősséget”, hangsúlyozta, hogy az EU nem magától értetődő dolog, hanem építeni kell.

 

A legnagyobb problémának Danko a kommunikáció hiányát jelölte meg (ezzel ismét Robert Fico szavait idézte).

 

„Ma nagyon divatos dolog mindent kritizálni. Hiány van a szakmai párbeszédből azzal kapcoslatban, hogyan vigyük előbbre a társadalmat”

 

Andrej Danko elismerte, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő szlovákiai látogatása pont a házelnöki csúcs napján nem örvendeztette meg túlságosan. Szerinte Orbán bizonyos dolgokat egyrészt eltúloz, másrészt elismerte, hogy sok esetben példaként szolgálhat.

 

„Mindenestre, rossz szemmel néztem, hogy a csúcstalálkozó alatt itt volt Orbán Viktor (…)”

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Nyitókép: hlavnespravy.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!