A kerékpárosok januártól minimális alkoholfogyasztás után is közlekedhetnek, 0,5 ezrelék lesz a megengedett mennyiség a szervezetben. A változtatás csak a települések beépített részét és a kerékpárutakon lesz érvényes. A közúti közlekedési törvény módosítását 113 szavazattal szavazták ma meg a parlamentben, a javaslatot Bastrnák Tibor és Gál Gábor (mindketten Most-Híd) terjesztette elő.

 

Nem számít majd kihágásnak, ha a település beépített részén vagy kerékpárúton közlekedő kerékpáros szervezetében levő alkoholos mennyiség nem haladja meg a 0,24 milligramm mennyiséget egy liter kilélegzett levegőben, amely alkoholszonda segítségével állapítható meg, vagy 0,5 gramm etanol mennyiséget a vizsgált személy egy kilogrammnyi testsúlyánál a vérvizsgálat során.

 

A 0,24 mg/l fél ezreléket jelent. Az előterjesztők szerint ekkora alkoholmennyiség nincs hatással a közlekedő személyek természetes képességeire. Véleményük szerint támogatni kell a kerékpározást, akár a szeszes italok fogyasztására vonatkozó pozitív diszkriminációval.

 

 hirdetes_300x300  

Gál és Bastrnák rámutatott arra is, hogy az emberi szervezetben  fél ezreléknyi etanolmennyiséget javasolja elfogadni az Európai Bizottság a tagállamok számára, az alkoholfogyasztással kapcsolatban keletkezett károk mérséklését célzó stratégiában.

 
teraz.sk
kép: pravda.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!