Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter bejelentette, hogy az illetékes hivatalok már novemberben megkezdik a büntetések kiküldését azoknak, akik matrica vásárlása nélkül használták a fizetős útszakaszokat.

 

„Mivel hétfőn Mindenszentek, ezért szerintem a jövő hét végén néhány járási hivatalnál már elő lesznek készítve ezek a követelések (…), és megkezdjük mihamarabbi postázásukat”

 

nyilatkozta Érsek a Szlovák Rádiónak. A Pravda.sk a minisztérium szóvivőjére, Karolína Duckára hivatkozva azt írta, hogy nem kizárt az elektromos matricák árának növelése sem, Érsek jelenleg az áremelés lehetőségét vizsgálja.

 

A matrica nélkül autópályán vagy gyorsforgalmi úton közlekedő rendszámok száma szeptemberben 814 ezer volt, közülük 538 ezer külföldi sofőr volt.

 hirdetes_810x300  

 

Még az előző közlekedésügyi miniszter, Roman Brecely (Sieť) idejében a parlament elfogadta a minisztérium javaslatát, hogy a bírságot a felére csökkentsék –november 1-jétől így 150 euró a büntetés nagysága (ha egyszeri szabálysértésről beszélünk), és ha a bliccelő 15 napon belül hajlandó kifizetni , akkor elég két harmadát térítenie.

 

Sorozatos problémák

 

Az év elejétől üzemelő új elektronikus rendszer kamerák segítségével figyeli az autópályákon vagy gyorsforgalmi utakon közlekedők rendszámát. Azt a rendszámot, amelyik nincs benne az érvényes matricával rendelkezők nyilvántartásában, a rendszer továbbítja a járási hivatalokba, akik kiállítják és postázzák a szabálysértő autótulajdonosoknak a bírságról szóló határozatot.

 

A rendszer azonban röviddel üzembe helyezése után több problémát is okozott. Nem különböztette meg például a mozgáskorlátozott kártyával rendelkező tulajdonosok járművének rendszámát a többitől, így, bár számukra a törvény matrica nélkül is engedélyezi az autópályák használatát, a rendszer bírságolásra továbbküldte adataikat.

 

Sokkal több embert érintett a hagyományos matricáról elektronikusra történő februári váltás okozta probléma, mikor ugyanez a rendszer érvényen kívül helyezte az összes 2015-ben vásárolt matricát.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!