Robert Fico kormányfő is részt vesz vasárnap (október 30-án) az EU-Kanada csúcstalálkozón, Brüsszelben – írja a Teraz.sk. A találkozón a két fél képviselői aláírják az országaik közti szabadkereskedelmi egyezményt (CETA).

 

A megállapodást eredetileg csütörtökön kellett volna tető alá hozni, de a tárgyalások megrekedtek Belgium egyik tartománya, Vallónia miatt. A vallonok biztosítékokat akart, hogy az egyezmény nem vezet munkahelyek megszűnéséhez a tartományban. Végül ma, szombaton hivatalosan is áldásukat adták.

 

Míg a szlovák Gazdasági Minisztérium a CETA által megvalósuló exportnövekedés pozitívumát hangsúlyozza, alapvetően a vámtarifák eltörléséről vagy korlátozásáról szól az egyezség, vagyis megkönnyíti a kereskedelmet mindkét irányban. Kanadából értelemszerűen nem csak a kanadai áru juthat el könnyebben az Unió 500 milliós piacára, hanem nagy valószínűséggel az USA termékei is.

 

 hirdetes_300x300  

Ráadásul a CETA-t úgy tartják számon, mint az USA-EU szabadkereskedelmi paktum (TTIP) előszobáját. Ezért volt nagy a riadalom a vallonok makacssága miatt, és nem véletlen, hogy Vallónia szombati rábólintását követően már vasárnap megtartják a csúcstalálkozót.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!