Megkezdődtek vasárnap a tavalyi november 13-i, százharminc  áldozatot követelő párizsi merényletek egyéves évfordulójának hivatalos megemlékezései Párizsban és a fővároshoz közeli Saint-Denis-ben a Stade de France nemzeti stadionnál, ahol emléktáblát avatott Francois Hollande francia államfő.

 

A köztársasági elnök a stadion D kapuja közelében avatta fel az emléktáblát Manuel Dias emlékére, aki akkor halt meg, amikor a közelében egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. A koszorúzás és az egyperces néma csend után az áldozat fia „toleranciára és intelligenciára” kérte az egybegyűlteket, de hivatalos beszéd nem hangzott el.

 

Francois Hollande és Anne Hidalgo párizsi főpolgármester délelőtt ellátogat a támadássorozat összes helyszínére, s mindenhol emléktáblákat avatnak fel az áldozatok emlékére. Az egyszerű és rövid megemlékezéseken nem hangzanak el beszédek.

 

 hirdetes_300x300  
565318b4c46188e73d8b457f
Fotó: RT.com

 

Emlékezetes, ma egy éve, 2015. november 13-án az Iszlám Állam terroristái több, összehangolt támadásban összesen 130 embert öltek meg Párizsban, a legnagyobb francia futballstadion a Stade de France környékén és a Bataclan koncertteremben.

 

Sting egyperces csenddel emlékezett az áldozatokra 

 

A brit énekes koncertjével nyitott újra egy év után az egyik legrégebbi párizsi könnyűzenei szórakozóhely.

 

„Ma este két dolgot kell összeegyeztetnünk, először emlékeznünk kell azokra, akik életüket vesztették a támadásban, aztán az életet, a zenét kell ünnepelnünk ezen a legendás helyen”

 

mondta franciául a brit énekes, amikor színpadra lépett.

 

05629052-1024x681
FRANCE BATACLAN REOPENING

 

Meghosszabbítják a rendkívüli állapotot

 

 „Nehéz lenne most megszüntetni a rendkívüli állapotot. Annál is inkább, mert néhány héten belül kezdődik az elnökválasztási kampány, rengeteg nyilvános eseménnyel. Vagyis a demokráciánkat is meg kell védenünk”

 

mondta Manuel Valls francia kormányfő a BBC Hardtalk című műsorában.

 

Forrás: mti

Nyitókép: CNN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!