Pénteken és szombaton Érsekújvárott zajlott a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala éves konferenciája, ahol átadták a Civil Társadalom Fejlesztéséért díjat is, melyet idén in memoriam Tóth Károly, a Fórum Intézet korábbi igazgatója, a Kerekasztal egyik szellemi atyja kapta meg, aki szeptemberben hunyt el.

 

A magyarságnak most is egy traumával kell szembenézni, ez az asszimiláció

 

Tóth Károly életpályáját, gondolatait egy kisfilm idézte meg, amelyben a barátokon és a pályatársakon kívül megszólalt Tóth Károly is, aki arról beszélt, hogy egy közösség a rossz helyzetekben, ha trauma éri, mindig keresi a kiutat, így van ez a szlovákiai magyar közösséggel is, s így volt ez a múltban is, hiszen a háború utáni jogfosztottság éveit követően megjelent a közösségi tudat. A magyarságnak most is egy traumával kell szembenézni, ez pedig a fogyás, az asszimiláció, de ebből a helyzetből is meg kell próbálni megtalálni a kiutat– fogalmazott Tóth Károly a felvételen.

 

 hirdetes_300x300  

„Tíz év után a Civil-díj visszakerül alapítójához, szellemi atyjához, in memoriam”

 

mondta méltatásában Petőcz Kálmán, hozzátéve, „Karcsi nem ment el, öröksége tovább él velünk“.

 

toth-karoly-portre
Fotó: csemadok.sk

 

„A tolerancia volt minden cselekedetének a mozgatórúgója”

 

A díjat Tóth Károly felesége, Sándor Eleonóra vette át, aki elmondta, férje a jó ügyek érdekében a kompromisszumra is kész volt, de nem tudta elfogadni a kirekesztést, az előítéleteket, mások jogainak kétségbevonását.

 

„Tisztelte politikai ellenfelei méltóságát, de nem tudott azokkal szellemi közösséget vállalni, akiknek a gyűlöletkeltés volt a céljuk. A tolerancia volt minden cselekedetének a mozgatórúgója. Ha szellemi örökségéről beszélünk, ezekről a személyiségjegyekről se feledkezzünk meg“

 

fogalmazott  a Civil-díj átvétele után Tóth Károly özvegye.

 

Forrás és nyitókép: hirek.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!