A Smer tartja magát az előző hónaphoz képest, míg koalíciós partnerei veszítettek támogatottságukból – ez derül ki az AKO ügynökség legfrissebb, novemberi felméréséből.

 

A kormányzó Smer-SD októberhez képest most is a szavazatok 27,5 %-át szerezné meg, miközben az ugyancsak kormányon lévő, Andrej Danko vezette SNS 14,4 %-ot, a Bugár Béla nevével fémjelzett Most-Híd pedig csupán 6,1 %-os támogatottságot szerezne.

 

Az SNS esetében 1 %-os, a Most-Híd esetében pedig 1,1 %-os visszaesésről beszélhetünk októberhez képest.

 

 hirdetes_300x300  

Ez a gyengülés jelen helyzetben azt eredményezné, hogy negyedik koalíciós partnert kellene keresnie Robert Ficonak, mivel a jelenlegi triumvirátus csupán a szavazatok 48 %-át birtokolná.

 

Átalakuló erőviszonyok

 

Ugyancsak gyengült a legnagyobb támogatottságú ellenzéki párt, az SaS, amely 2,3 %-os veszteséget könyvelhetett el.

 

Ezzel szemben az Igor Matovič által vezetett OĽaNO-NOVA egy hónap alatt 2,5 %-ot javított, így 8,9 %-kal az ötödik legerősebb parlamenti párttá lépett elő.

 

Ugyancsak erősödik a felmérés szerint Kotleba pártja, akik 1,3 %-kos emelkedést tudhatnak magukénak, ezzel 10 %-kon állnak.

 

ako_november
Pirossal a novemberi adatok a hozzájuk tartozó számokkal. Grafikon: Az AKO ügynökség adatai alapján Körkép.sk/KL

 

Boris Kollár pártjának is sikerült fordítania az erőviszonyokon, a novemberi felmérés szerint már megelőzi Bugár pártját, és 6,9%-kal a hatodik legerősebb párt. Némi gyengülést mutat az KDH, 0,3 %-kal kisebb a támogatottsága októberhez viszonyítva, ám még így is a parlamenten belül mérik.

 

Ugyancsak gyengült az MKP, a felmérés alapján elért 3,5 % még mindig kevésnek bizonyul a parlamentbe való bejutáshoz. Ezzel szemben némi javulást mutat az egykor koalíciós partner Sieť, amely a múlt havi 0,7 %-hoz képest már 1,2 %-on áll. A fennmaradó fél százalék sorsára nem tért ki a felmérést közlő ta3.

 

Az AKO ügynökség november 3. és 10. között ezer fő megkérdezésével készítette el felmérését, ami alapján a megkérdezettek 14 %-ka biztosan nem menne el szavazni, 16,4 % még nem döntötte el, hogy kire szavazna, 3,4 % pedig nem nevezte meg, hogy melyik pártot támogatná, ha most lennének a parlamenti választások.

 

ta3.com, Körkép.sk

Nyitókép: bystricoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!