Exhumálták a hat évvel ezelőtti szmolenszki légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski akkori lengyel elnököt és feleségét. A Kaczynski házaspár koporsóit hétfőn a krakkói székesegyház egyik kriptájában egy márványszarkofágból emelték ki zárt körű egyházi szertartás keretében, a néhai elnök ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski, valamint az elhunytak lánya, Marta Kaczynska jelenlétében.  A jövő év végéig 83 áldozatot exhumálnak.

 

A kihantolásoktól a lengyel állami ügyészség azt reméli, hogy megállapítják a katasztrófa során elszenvedett sérülések jellegét és a halál okát, ami fényt deríthet egyben a katasztrófa okára is. Tisztázni akarják továbbá azokat a hiányosságokat, melyeket az oroszországi boncolásokról készült, Varsónak átadott jelentések tartalmaznak.

 

A vizsgálatokat egy külföldi és lengyel szakértőkből álló szakértői csoport fogja elvégezni. A hozzátartozók közül sokan ellenzik az eljárást. A lengyel elnöki gép 2010. április 10-én zuhant le Oroszországban. 96-an vesztették életüket. A küldöttség a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett gyászünnepségre utazott.

 

 hirdetes_300x300  

hu.euronews.com, MTI
kép: rt.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!