Európa lakossága menthetetlenül öregszik. Nő a várható élettartam, csökken a születési ráta, népes korosztályok vonulnak nyugdíjba. Mindez jelentős teher a gazdaságnak is.

 

Gyorstalpaló: Hogyan öregszik Európa?

 

2060-ra Európában több gyermek születik, mint ma, de ez sem ellensúlyozza azt a tényt, hogy a férfiak és a nők várható élettartama is nő.

 

 hirdetes_810x300  

Bár a bevándorlás folytatódik, de 2040 után az érkezők száma visszaesik. Ez azt jelenti, hogy hosszú távon egy aktív fiatalra kétszer annyi eltartandó öreg európai jut majd.

 

Ma minden 65 évnél idősebb emberre négy munkaképes korú jut, azonban a demográfiai válság miatt ez a szám kettőre csökken. 2023 és 2060 között pedig kilencmillióval csökken az európai munkaerő.

 

A kép tisztább lesz, ha a folyamatot három időszakra osztjuk. 2007 és 2011 között a munkaképes népesség nőtt, de a foglalkoztatottság alacsony volt. 2012 és 2022 között a fiatalok munkába állása még pótolni tudja a nyugdíjba vonuló baby-boom nemzedéket, 2023 után azonban a munkaképes korú népesség és a foglalkoztatottak száma is csökkenni fog.

 

Az előrejelzések szerint az európai népesség az elkövetkező években 3 százalékkal fog nőni, míg 2060-ra a nyugdíjas korosztály lélekszáma eléri a 60 százalékos növekedést is.

 

Forrás: euronews.com 

Nyitókép: zocalopublicsquare.org

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!