Fej fej mellett áll az ausztriai államfőválasztás két jelöltjének támogatottsága, azonban a Zöldek által támogatott induló jobban tud majd mozgósítani, míg a szabadságpárti jelölt a biztos pártszavazókra számíthat – derül ki egy csütörtökön bemutatott felmérésből.

 

 

Az ausztriai államfőválasztás elhalasztott második fordulóját december 4-én tartják és a szavazók két jelöltre, a Zöldek által támogatott Van der Bellenre, és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjére, Norbert Hoferre szavazhatnak. A májusban tartott második forduló eredményét megsemmisítette az alkotmánybíróság az FPÖ indítványa alapján, ezért kell megismételni a szavazást.

 

A meinungsraum.at osztrák közvélemény-kutató szerint a két jelöltet nagyjából ötven-ötven százalék támogatja. A felmérést az intenzív választási kampány megkezdése előtt, október végén végezték, mintegy hatszáz fő megkérdezésével.

 hirdetes_810x300  

 

Az elemzők szerint Van der Bellen azért tud jobban mozgósítani, mert többen látják úgy, hogy Ausztria hírnevének jobbat tesz majd elnökké választása. Ezt gondolja az SPÖ szavazók 79 és a néppárti voksolók 53 százaléka is. Norbert Hoferről ugyanezt az SPÖ szavazók 9, az ÖVP támogatóinak 20 százaléka véli. A szociáldemokrata választók 83 és a néppártot támogatók 67 százaléka viszont attól tart, hogy Hofer győzelme esetén Ausztria nemzetközi tekintélye csorbulna.
 

Van der Bellenről a válaszadók fele nagyjából úgy gondolja, hogy pártpolitikától mentesen fogja ellátni hivatalát, Hofertől 14 százalék várja ezt. Az SPÖ szavazóinak 72, a néppárti voksolók 65 százaléka szerint Hofer a pártérdekeket fogja az államfői feladatok elé helyezni.

 

Az osztrákok többsége úgy látja, hogy Donald Trump republikánus párti jelölt amerikai elnökké választása a szabadságpárti jelöltnek kedvez az osztrák államfőválasztáson, és kilenc százalék véli úgy, hogy a Zöldek által támogatott jelölt tud majd profitálni belőle – olvasható a Gallup intézet csütörtökön bemutatott közvélemény-kutatásában. A felmérés szerint a Zöldek pártjának szavazói a legszkeptikusabbak, 66 százalék szerint Hofer profitálhat az amerikai elnökválasztás eredményéből.

 

 

MTI

Nyitókép: rt.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!